Як вибрати мангал?

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100Жодна справжня поїздка на природу, на дачу або похід не обходяться без приготування головної «виїзної» страви – шашлику. Однак, щоб все пройшло вдало, потрібно не тільки замаринувати м’ясо, а й правильно вибрати мангал, на якому ви будете готувати шашлик.

Намагаючись догодити сформованому упередженню, продавці виставляють у ці дні на прилавки безліч різних мангалів і пристосувань, декоровані художнім куванням. Мангали бувають різних видів: складні, комбіновані печі-мангали-казани для приготування не тільки шашлику, а й плову, юшки та інших страв, чавунні шашличниці, професійні високі мангали з товстостінного металу.

Але не на всіх можна приготувати “правильний” продукт. Всі поціновувачі даної страви сходяться в одному: на поганому мангалі хорошого шашлику не приготуєш. Розбірний мангал з товщиною стінок менше 3 мм може пересушити м’ясо! Не годяться, наприклад, похідні, розбірні, у вигляді взуттєвої коробки, мангали з тонкого сталевого листа. Вони погано тримають тепло. Дрова і вугілля в них швидко прогорають, а необхідність постійно помахувати картонкою призводить до пересушування шашлику зверху і обвуглювання знизу. Якщо іншого мангала немає, то тліюче вугілля для нього фахівці радять приготувати заздалегідь в розпаленому поблизу багатті і висипати в мангал безпосередньо перед готуванням шашлику.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100Переносні або ” автомобільні” мангали незручні ще й тим, що вимагають абсолютно горизонтальної і твердої поверхні, інакше стінки і ніжки мангала в будь-який момент можуть розвалитися як картковий будиночок, погрожуючи оточуючим опіками і пожежею, а шашлик виявиться на землі. Іноді такі мангали після роботи не розбереш: від нагрівання в них заклинює кріплять стінки пристрою. Та й вимазатися в сажі, збираючи шашличницю, заняття не з приємних, особливо на природі.

Загалом, похідні, “автомобільні”, переносні і їм подібні мангали, стінки яких потрібно збирати, на думку гурманів, призначені для невибагливої ​​публіки та приготування шашлику з нагоди. Ціна по-справжньому хороших мангалів повинна починатися від 800 грн., а товщина їх стінок – від 3 мм. Оптимальне співвідношення: товщина, вага конструкції і ціна, мають мангали з товщиною стінок 4 мм. У них довше і рівномірніше зберігається жар. При цьому вага переносного мангала розміром 900 мм * 40 мм складає всього 25 кг.

При виборі звертайте увагу на глибину жаровні: відстань між передбачуваним верхнім шаром вугілля і шашликом має бути не менше 15 см.